YILBAŞI EKMEĞİ

YILBAŞI EKMEĞİ

  • 500 gr un 40 gr yaş maya 75 gr tozşeker 1 yumurta 1 tutam tuz 1 tutam tarçın 250 gr tereyağı 170 gr süt 150 gr kuru üzüm 65 gr rom 100 gr badem 1 portakalın rendelenmiş kabuğuÜzeri için:75 gr tereyağı 75 gr tozşeker 50 gr pudraşeker

Sos tenceresinde romla birlikte üzümleri beş dakika kadar kaynatın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Tereyağını oda ısısında bekletip yumuşamasını sağlayın. Bademlerin kabuklarını soyup zar şeklinde doğrayın.

Sütü ısıtın. Bir kaseye alın. Dört çorba kaşığı un ve bir çorba kaşığı tozşeker ekleyip yoğurun. Mayalanması için üzerini bir bezle örtüp odaısısında yarım saat bekletin.

Unu bir kaba eleyin. Tuz, kalan şeker ve baharatı ekleyip harmanlayın. Küp şeklinde kesilmiş yumuşak tereyağı, yumurta ve mayalanmış hamuru ilave edip yoğurun. Üzerini bir bezle örtüp bir saat daha dinlendirin.

Hamuru un serpilmiş tezgahın üzerine alın. İki santim kalınlığında açıp üzerine üzümler, rendelenmiş portakal kabuğu ve doğranmış bademleri serpin. Rulo şeklinde sarıp hamuru tekrar yoğurduktan sonra iki eşit parçaya bölün. Her iki parçayı ekmek somunu şeklini verip oda ısısında yarım saat daha bekletin.

Üzeri için tereyağını eritip pudraşeker ve tozşekerle karıştırın. Hamurları önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yarım saat kadar pişirin. Fırından alıp üzeri için hazırladığınız tereyağlı şeker karışımını fırça yardımıyla üzerlerine sürün. Ekmekleri temiz bir beze sarıp bir veya iki hafta dinlendirebilirsiniz. Dilimleyip servis yapın.

Afiyet olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir